tisdag 10 november 2015

TV-serien Verano Azul

Ända sedan jag 1986 första gången kom till Nerja har jag hört talas om tv-serien Verano Azul som satte Nerja på världskartan. Det pratas och pratas om  hur fantastisk den är och i längden blir det minst sagt tröttsamt. Har man inte sett ens en glimt av serien så förstår man ingenting - och det tycks ingen ha gjort de senaste 40 åren. 

När jag nu 2020 - åter igen - får läsa om hur fantastisk den där gamla serien var, börjar jag faktiskt tröttna. Vad i all världen var det med Verano Azul som var så märkvärdigt? Det är mycket oväsen för en tv-serie om 19 avsnitt 1979, kan jag tycka.



Den spanska tv-serien ”Verano Azul” fortsätter att leva trots att det har gått över 30 år sedan det första avsnittet spelades in. Svenskan Eva Linell var med på ett hörn i tv-serien som har haft över 20 miljoner tittare

Du ser Eva på bilden här intill. Blonda Eva tillsammans med ytterligare en blond tjej skulle agera fastighetsmäklare som delade ut reklam.
Serien började spelas in i Nerja den 21 augusti 1979 och inspelningar pågick under 16 månader. Det blev 19 entimmesavsnitt som har setts av över 20 miljoner tittare. Den tillhör de spanska produktioner som slagit bäst internationellt. Just för tillfället visas serien i Bulgarien.
Serien handlar om några ungdomars äventyr under en sommarsemester i Nerja.
- Vi var som en stor familj, säger Eva som i september 2009 bjöd in hela filmteamet till sin restaurang Pepe Rico.

”Verano Azul” satte Nerja på kartan och i samhället finns flera platser som fått namn efter serien. Serien har miljontals fans över hela världen, säger Miguel Joven, 38, en tvättäkta nerjeño som spelade en mycket ung ”Tito”.
”Många äldre kommer fram till mig på gatan och berättar om vilka minnen de har av tv-serien. Många yngre har sett serien med sina föräldrar”, berättar Miguel Joven som i en intervju erkänner att han saknar vattenpark och golfbana i Nerja.

I början på september blev Miguel utnämnd som turistambassadör för Nerja med eget kontor inte långt från Balcón de Europa. ”För hans osjälviska arbete i att främja att främja staden och speciellt i de scener i serien som många har minnen ifrån”, som det heter i förklaringen till utnämningen från Nerja kommun.
Med vid utnämningen var släkt och vänner samt skådespelaren María Garralón som spelade målaren ”Julia” i serien och Cristina Torres som var ”Desi”. Många spanjorer kommer ihåg Miguel Joven. Han spelade den busiga ”Tito” och var yngst i gänget.

Samma dag öppnade en ny turistbyrå på calle Puerta del Mar intill ”Europabalkongen” som erbjuder legendariskt material från tv-serien. Turistkontoret har fått namnet ”Tu Verano Azul en Nerja”. Här får besökarna en Nerjakarta som pekar ut inspelningsplatser, det finns bilder på skådespelarna och här startar guidade turer till platser och kulisser som ingick i tv-serien.

Det är Nerjas företagarförening som tillsammans med kommunen gör denna satsning för att besökare ska få veta mer om platsens okända delar. På det nya turistkontoret arbetar Miguel Joven som spelade med i tv-serien.

Den 11 oktober hölls en minnesceremoni. Den dagen för exakt 30 år sedan visades det första avsnittet av tv-serien ”Verano Azul” i spanska tv. På grund av sjukdom så kunde inte Antonio Mercero, som låg bakom produktionen av serien närvara. Den 11 och 12 oktober fanns majoriteten av skådespelarna på plats i Nerja och det blev en stor paella på strandbaren chiringuito de Ayo som var med i serien.



Filmteamet 1979 framför originalet av båten La Dorada. Den Barco de Chanquete ”La Dorada” som ligger i Parque Verano Azul i dagens Nerja är bara en kopia



Statister. Svenska Magasinets Ola Josefsson och Eva Linell vid Pepe Rico



Hela filmteamet samlat vid Pepe Rico i Nerja

__________________________________________________________________________________


UPPTÄCK NERJA GENOM TIO NYCKELPUNKTER LÄNGS VÄGEN FÖR DEN LEGENDARISKA SERIEN "VERANO AZUL" ("BLUE SUMMER")


Den här sommaren är fortfarande blå eftersom TVE2 har beslutat att visa omprogrammeringar av den legendariska 80-talets tv-show som var raseri för en generation. 

Verano Azul och dess kärleksfulla karaktär, Chanquete, har upphetsat publiken i över trettio år efter den fantastiska sommaren som visar ett gäng barn i Nerjas ojämförliga miljö. 

Latinamerika och många europeiska länder som Frankrike, Polen, Bulgarien och Portugal har överlämnat sig till charmen med denna spanska produktion. 

Om du kommer till provinsen Málaga, kom till Nerja och upptäck dess fantastiska landskap. Här är de tio nycklarna du behöver veta om att besöka de första mest intressanta platserna i Verano Azul.

1. CUEVA DEL GATO VERDE OCH CUEVA DE NERJA

Om den här staden i Málaga är känd för någonting, är den för sitt förhistoriska arv, vilket återspeglas i den berömda Cueva de Nerja . I ett avsnitt har en av ungdomarna en olycka i grottan och hela avsnittet visar detta rockkonstmästerverk. De visade exteriörerna är dock av Cueva del Gato Verde, också i samma område men svårare att komma åt, så dialogerna förekommer i den första grottan. Kom till denna exceptionella plats där stalaktiter och stalagmiter tar dig tillbaka till antiken och där olika evenemang och kulturella turer organiseras.

cueva nerja

 

2. CHIRINGUITO AYO

Costa del Sol i Spanien är känd för kvaliteten på sina chiringuitos (strandbarer). I Verano Azul är Chiringito Ayo en favorit bland karaktärerna i serien . Ligger på den vackra stranden Burriana, känns den lätt igen av vinrankorna som täcker den och av den lilla pyramiden på toppen. Här njöt Chanquete av sin favoriträtt, paella. Dess sandgolv behåller charmen hos dessa anläggningar från åttiotalet. Om du kommer till området, glöm inte att stanna vid den här platsen och prova det stora utbudet av medelhavsrätter som det erbjuder. Smaka på det bästa andalusiska köket.

Ayo's paella lunch

 

3. BALCÓN DE EUROPA

De vackraste bilderna från serien sköts på den omisskännliga Balcón de Europa. Denna speciella plats har utsikt över Medelhavet där känslan av frihet tvättar över dig. Det namngavs efter kung Alfonso XII besökte området 1885 efter en katastrofal jordbävning och fängslades av utsikten. Han var monarken som kom till denna plats för att kontrollera skadorna orsakade av jordbävningen och gav den namnet den har idag, för när du var där tycktes den följas av Afrika, därav namnet "Balkong". En spektakulär utsiktspunkt där du kan se havets enorma läge och där du kan se de mest spektakulära bilderna från Verano Azul. Missa inte detta om du reser till Nerja.

balcón europa

 

4. CHANQUETES BÅT

La Dorada är namnet Chanquete gav sin båt och där han tillbringade mycket av serien. Denna typiska vita, röda och blå fiskebåt var hem för den ikoniska stjärnan. Fartyget existerar inte längre men det finns en kopia i Verano Azul Park som staden namngav för att hedra denna produktion och som skulle driva staden i allmänhetens syn. Denna webbplats innehåller en lekplats där varje närliggande gata har namnet på en karaktär från serien. Kom till detta område och ta en trevlig promenad på kvällen.

Foto: fronterasblog

Foto: fronterasblog

 

5. PLAYA DEL MOLINO DE LA MIEL (HONEY MILL BEACH)

Playa del Molino de la Miel är en av de vackraste platserna i serien och förblir intakt idag. Detta naturområde innehöll flera oförglömliga scener i denna produktion, till exempel den gång de spelade "blind mans bluff", och den gången gänget gick ut och plockade kronblad från tusenskönor. Och så på klipporna i Maro-Cerro Gordo har några minnesvärda ögonblicksbilder tagits och utsikten är förvånande . Du får inte missa detta område om du besöker Nerja; det kommer att lämna dig med munnen öppen.

maro

 

6. NERJA PÅ CYKEL

Verano Azul visade ungdomarna från de mest kända åttiotalet gäng vissla medan de cyklade. Och ett mycket hälsosamt alternativ för att se sig omkring i staden är också på cykel. Känn havsbrisen i ditt ansikte när du känner ut de berömda klipporna i fjärran och du kommer att se varje tum i denna vackra stad som blev känd över hela världen tack vare denna show. Vem har inte drömt om en ”blå sommar” i Nerja? Missa inte din chans.

bici

 

7. STADSHUSET

Stadshuset i Nerja dyker upp flera gånger under hela serien. Det ligger på gatan Carmen som leder till Balcón de Europa och behåller charmen från de gamla salarna. Dess mest karakteristiska drag är det enorma vita tornet där flaggorna flyger. Huvudfunktionen i denna stadsbyggnad är miljön och du kan ta en trevlig promenad och förlora dig på de omgivande gatorna fulla av hantverksbutiker och barer. Stadsskölden kronar denna byggnad där karaktärerna besöker borgmästaren vid flera tillfällen.

ayuntamiento

 

8. PLAYA DE CALAHONDA

Calahonda-stranden är en liten vik intill Balcón de Europa. Fans av serien kommer ihåg det i det första avsnittet där Julia och några killar presenteras. Platsen behåller fortfarande sin charm. Den här webbplatsen är perfekt inte bara för att njuta av det vackra Medelhavet utan för att ta spektakulära fotografier där horisonten verkar sträcka sig för alltid. Kom och bad i dess vatten och kom ihåg de speciella ögonblicken som seriens stjärnor hade här.

calahonda

 

9. PLAZA CAVANA

En annan plats som dyker upp flera gånger i serien är Plaza Cavana som ligger mycket nära strandpromenaden . Det har knappast förändrats och inte heller baren där Tito dyker upp i avsnittet "Beatriz, mon amour" och pratar med sin syster och hennes "pojkvän". Det är ett trevligt avsnitt som marknadsför det här hörnet av Nerja. Torget ligger mycket nära El Salvador-kyrkan där du också kan upptäcka områdets religiösa kultur.

plazacavana

 

10. GUIDAD TUR AV MIGUEL JOVEN (TITO)

En av karaktärerna i serien, Miguel Joven, som spelade lilla Tito, bor fortfarande i Nerja och fungerar som guide för kommunen med organiserade turer och visar platserna som används i denna produktion. Den unga skådespelaren, förutom att visa de trevligaste delarna av staden och Chanquetes berömda båt, berättar historierna om inspelningarna och om hans erfarenheter var. Ett speciellt tillfälle att uppleva staden medan du hör den mer intima sidan av denna serie.

 tito

 

BOENDE

För att njuta av Axarquia finns det inget bättre ställe att bo än Fuerte Hoteles. De Olée Stugor lägenheter är i ett perfekt läge på den östra Costa del Sol , mellan Torrox och Nerja, typiska andalusiska byar med det bästa klimatet i Europa. Detta boende ger dig sinnesfrid och ger dig ett brett utbud av aktiviteter och platser att besöka. Anläggningen har luftkonditionering, en rymlig sittgrupp med satellit-TV och ett modernt utrustat kök med ugn, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. De har en terrass och underbar utsikt över Medelhavet.

Fuerte Calaceite Torrox

Fuerte Calaceite Torrox

Och här är en annan som berättar om TV-serien.

Den finns till och med på svenska Wikipedia!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar